Jump to content

Kiderült, mennyi az emberi élet maximuma

2017. 09. 06. 17:05

A világ talán legnagyobb talányára adott választ a holland kutatás, ami kiderítette, hogy az ideális életkörülmények és a szervezet számára legtökéletesebb feltételek mellett, mikor következik be az élet vége. Nem olyan is olyan későn, mint ahogy gondolnánk.

Isteni áldás vagy a természet csodája a hosszú élet? Ahány nézőpont, annyi válasz a kérdésre, de egy biztos, a szervezetnek is eljön egyszer az utolsó perc, a legideálisabb körülmények ellenére is. Ez a perc Magyarországon 78,7 év a nők és 71,5 év volt a férfiak esetében három éve. A mutatók azóta javultak valamennyit, de még így is évekkel el vagyunk maradva az európai átlagtól.

A test természetes limitje?

Kit ne firtatna a dolog, hogy meddig él? Valószínűleg ha tudnánk mikor jön el a vég, minden percét még jobban kiélveznénk a létezésnek. De nem tudjuk. Egy holland kutatás viszont arra volt kíváncsi, hogy mennyi az annyi, mármint ami a szervezet természetes végpontját jelenti.

Hosszas statisztikai felméréseket és összegzéseket követően a Department of Econometrics at Tilburg University professzorai 115 évben állapították meg az emberi élet maximumát. A 75 000 ember bevonásával készült, 30 évre visszamenő kutatás évre és hónapra pontosan megállapította az élettartam határát. Ez 115,7 év a nők és a 114,1 év a férfiak esetében.

„Az emberek átlagos élettartamot élnek, de az elmúlt harminc évben nem volt olyan idős, aki túlélte volna a 115 évet”mondta John Einmahl professzor az AFP-nek.

A fenti számok ismerősnek tűnhetnek, már csak azért is, mert Amerikában egy ettől teljesen független kutatás, azonos eredményre jutott. A tanulmány szintén azt találta, hogy a maximális élettartam 115 életév felé nagyon nagyon ritka esetekben megy, és az elmúlt évszázadban talán két példa, ha akadt rá. „Kicsi rá az esély, hogy valaki megélje a 125 évet”- tette hozzá a professzor. A szervezet egyszerűen ennyire van limitálva.

A Nature magazinban viszont többen is kritizálták a kutatást, mondván hogy viszonylag kis réteget érint a bolygó teljes lakosságához képest.

Ami az élettartamot illeti, a világátlaghoz képest még így is magas, s hogy mi az örök élet titka? Mindenki másra esküszik. A világ egyik legidősebben elhunyt nyugdíjasáról készített riportban, a családtagok egybehangzóan a bort nevezték meg, mint titkot, ám a témában készült kutatások a vörös bor mellett a könyvolvasást és az aktív szociális életet nevezték meg. Akárhogy is legyen, egyszer biztos annak nyitjának feltárására is sor kerül.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)