Jump to content

Andropauza, azaz férfiklimax, mert ilyen is létezik!

2017. 09. 05. 17:05

A középkorú férfiakat érintő krízis nem csak egy városi legenda. Noha a fáma mindig a menopauzáról és az azt övező testi-lelki változásokról szólt, az érem másik oldalát se feledjük el, a férfiklimax képében, ami igen jellegzetes tüneteket produkál.

Míg a nőnél a menopauza az ötvenedik életév környékén kezd felbukkanni, addig a férfiakat sem kerüli el a hormonváltozások garmadájával közeledő életszakasz, csupán a teremtés koronái nem hajlandók tudomást venni róla.

A férfi is klimaxol

De attól, hogy nem veszünk valamiről tudomást, még ott van. Ilyen az andropauza jelensége, ami nem más, mint a férfiklimax. Akárcsak a nők esetében, az idő előrehaladtával a férfiakat is érintik a hormonális változások. A természetes öregedési folyamat részeként a szervezet tesztoszteronszintje lecsökken, ami a hormonháztartás felborulásához és a menopauzához hasonló lelki és fizikai tünetekkel jár.

A férfiklimax tünetei:

- csökkenő energiaszint
- hanyatló nemi vágy
- az erekció megváltozása
- depresszió
- lehangoltság, mogorvaság
- rossz sportteljesítmény
- fáradékonyság

A férfiklimax elől megmenekülni nem lehet, viszont a tüneteket és a folyamat okozta lelki és testi tüneteket lehet enyhíteni, tesztoszteronpótlással. A hormonterápia helyett viszont érdemes a természetes megoldásokat előtérbe helyezni, már csak azért is, mert utóbbiaknak nincs mellékhatásuk.

A férfi tesztoszteronszint helyreállítását bizonyos vitaminok és ásványi anyagok fokozzák. Ilyenek a C-, és E-vitaminok, a cink és az L-arginin. Ezen kívül kifejezetten jó hatással van a szervezetre ilyenkor a sport, és a testmozgás, valamint a zöldségekben gazdag táplálkozás és a paradicsom!

A változásokat nem kell véka alá rejteni, és ignorálni sem. Ezek az öregedés természetes velejárói, így időlegesen is, de el kell őket fogadni. Bizonyos természetes alternatívákkal kezelhető é féken tartható a jeleség.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com, pexels.com)