Jump to content

Mit rejt az édesítőszer címkéjén a jelölés?

2017. 09. 02. 09:05

Egyre tudatosabban vásárolunk és választunk a boltok polcain sorakozó termékrengetegből. Már nem csak az ár számít, hanem az is, mi van a csomagolásban. Az alapos áttanulmányozás során, viszont találkozhatunk néhány ismeretlen jelöléssel, amelyek fontos információt hordoznak a beltartalmat illetően.

Már korábban írunk azokról a bizonyos E-számokról, amelyek csoportjába többek közt az édesítőszerek és a cukorpótlók is bele tartoznak. Az E-számok adalékanyagokat jelölnek, amelyek lehetnek mesterséges és természetes eredetűek is, így a korábbi E-szám okozta pánik sokszor a felesleges riogatás utóhatása, mert valójában az E-számok közül nem mindegyik káros az egészségre.

Adalékanyag, mesterséges, E

A cukorpótlók nem örvendenek különösen nagyobb népszerűségnek mostanában, mindezek ellenére működési elvüket nem árt tudni. A cukorpótlók édesebbek, mint a hagyományos cukor, viszont nem emelik meg a szervezet vércukorszintjét, nem okoznak fogszuvasodást és energiamentesek. Manapság mindenféle formában és termékben fellelhetők, de jelenlétükre csupán az „E” betű és egy szám utal. A tisztánlátás érdekében nem árt megismerni a leggyakoribb cukorpótlókat jelölő E-számokat, és azok szervezetre gyakorolt hatását.

E 960 - Szteviol-glikozid

Főként a cukormentes és diétás élelmiszerekben található meg, valamint a csokikban és dzsemekben. Teljes mértékben természetes eredetű, nagyon alacsony energiatartalmú, amely jóval édesebb a hagyományos cukornál.

E 959 - Neoheszperidin DC

A narancshéjból állítják elő, hasonlóan az előzőhöz, ennek is igen alacsony az energiatartalma, é főként a cukormentes szeszesitalokhoz, rágógumihoz, gyümölcskonzervekhez, édességekhez adják.

E 957 – Taumatin

Eredete egy nyugat-afrikai növény a katemfe gyümölcse, és eltérően az előzőktől ez nem csak édesítésre, hanem a keserű, kellemetlen ízek elnyomására is használatos. Ízmódosító, így főként rágókban, cukorkákban, fagyiban, étrendkiegészítőkben használatos.

E 955 - Szukralóz

Főként fagyitölcsérben, pékáruban, süteményekben, ostyákban, és krémekben fellelhető. Gyakran használják sütéshez, mert édesítő erejét magas hőfokon is megtartja.

E 954 - Szacharin

Gyümölcslevek, gyümölcskonzervek, cukorkák, édességek, üdítők, rágógumik alapvető összetevője, a legrégebb óta ismert és használt édesítőszer.

E 952 - Ciklamátnak

Nincs olyan markáns és jellegzetes íze, mint a fentieknek, épp ezért általában más édesítőhöz adva található meg az alkoholmentes italokban, dzsemekben, öntetekben, étrendkiegészítőkben, édességekben, dzsemekben, cukormentes üdítőkben.

E 951 - Aszpartám

Hasonlóan a fentihez, alkoholmentes italokban, rágógumiban, cukormentes üdítőkben található meg, illetve jégkrémben, fagyiban. Alacsony energiatartalmú, és nincs mellékíze.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)