Jump to content

Augusztusi csodarecept: rózsa alakú fahéjas almás süti

2017. 08. 11. 15:30

Hétvégére úgyis beköszönt a hideg front, így nyugodtan izzíthatjuk a sütőt, és az esős délutánt elüthetjük egy kis sütéssel. Íme egy különlegesen finom recept, különleges köntösben tálalva.

Napi egy alma, az orvost távol tartja. Ki ne hallotta volna már az egyik leggyakoribb közmondást? Persze eme szólásunk nem alaptalanul vált évszázadok óta helytállóvá.

A mindennapos almafogyasztás a tüdőre, memóriára, májra, emésztőszervekre, és a szív és érrendszeri folyamatokra rendkívül jó hatással van, ami elsősorban a benne található antioxidánsoknak, flavonoidoknak, másodsorban pedig a vitaminoknak (A-, B-komplex, C-vitamin) és ásványi anyagoknak (kálium, kalcium, cink, fluor, jód, szelén) köszönhető.

Heti öt darab alma javítja a légzésfunkciót, sőt ausztráliai kutatások összefüggést mutattak ki a rendszeres almafogyasztás és az asztmára való hajlam csökkenésében, ami a magas flavonoid tartalomnak tudható be. Legkiemelkedőbb hatását mégis az agy és érrendszer területén fejti ki.

Az rendszeres almafogyasztás több mint húsz százalékkal csökkentetni az LDL „rossz” koleszterin szintjét, míg növeli négy százalékkal a HDL-t, azaz a „jó” koleszterint. Derült ki a Floridai Állami Egyetem kutatásából. Ezen kívül vértisztítóként és érfal karbantartóként sem utolsó.

Az agyra, és azon belül a memóriaműködésre is hasonlóan pozitívan hat, ugyanis magas antioxidáns tartalma megköti a szabadgyököket, meggátolva ezzel a szervezetben végbemenő, káros oxidatív stressz folyamatát, ami nem csak a memóriát, hanem a szervezet egészét érinti. Már napi két pohár almalé is kiváltja e megelőző hatást.

Fahéjas almás rózsasüti

Hozzávalók kb. 20 adaghoz:

A tésztához:

- 40 dkg leveles tészta (vajas, mirelit is jó)
- 5 ek cukor
- 2 tk fahéj
- 1 csipet szerecsendió
- 1 teáskanál citromhéj

Az almához:

- 6 db alma
- 1 l víz
- 3 ek cukor
- 2 ek citromlé
- porcukor

Elkészítése:

Az almákat megmossuk, félbevágjuk, a magházukat kivágjuk.

Feltesszük a vizet forrni a cukorral és citromlével. Az almákat vékonyra szeleteljük, és a forrásban lévő vízbe dobjuk 2 percre. Csak addig, hogy könnyen hajlítható legyen. Utána kivesszük, és papírtörlőre rakjuk.

A tésztát vékonyra nyújtjuk, és megszórjuk a cukor-fahéj-citromhéj-szerecsendió keverékkel. Ezután ujjnyi vastag csíkokra vágjuk.

A csíkokat szépen kirakjuk az almaszeletekkel úgy, hogy kissé fedjék egymást (jobbról balra haladva), majd balról kezdve szorosan felcsavarjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, és megsütjük. Miután kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.

(Forrás: szeniormagazin.hu; recept: nosalty | Kép: pixabay.com, wikimedia.org)