Jump to content

Mi történik a testeddel, ha megfelelően van hidratálva?

2017. 07. 20. 09:05

Egészen más érzés úgy nekivágni a feladatoknak, ha szervezetünk egy cseppnyi folyadékhiányt sem észlel.

Nyáron szervezetünk amúgy is fokozottan ki van téve a dehidratáció legapróbb változatának is, nem beszélve arról, hogy sokan csak akkor pótolják a folyadékot, ha szomjúságérzetük jelez.

A hidratált szervezet egész más érzés!

A szükséges folyadék mennyisége sok mindentől függ, többek közt a testsúlytól, a napi mozgásintenzitástól és a kortól is. Ugyebár az intenzív sportolás során a folyadékszükséglet 1 literrel megnő, valamint gyerekkorban is több folyadékra van szükség. Az egyénenként eltérő ideális folyadékfogyasztási mennyiséget könnyedén kiszámolhatjuk. Kilogrammonként 30-35 ml folyadékra van szükség, tehát egy 60 kilogrammos embernek 1800-2100 ml, azaz 1,8-2 liter folyadékra van szüksége naponta. Viszont az idős emberek esetében napi 1,8 liter folyadék elfogyasztása súlytól függetlenül fontos.

Testünk igazi vészjelzője a szomjúságérzet, ami tényleg akkor „csendül fel”, ha testünk dehidratálódott. A szomjúság előtt ugyanis számos apró jelzés érkezik testünk részéről:

- enyhén kiszárad a száj
- tompa fejfájás jelentkezik
- dekoncentráció lép fel
- növekszik a fáradtságérzet

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás mellet viszont a fentiek egyikét sem tapasztaljuk meg, sőt! Első sorban a koncentrációs képesség megváltozása figyelhető meg, ugyanis az agy már a legkisebb mértékű vízhiányt is megérzi (emiatt válunk olyankor dekoncentrálttá). A kognitív képességek nagyban lecsökkennek, viszont a megfelelő hidratáltság estén a memória, a gondolkodás és az összpontosítás is sokkal jobban megy, mert a folyadékkal az agyműködés is optimalizálódik.

Az éhségérzet is csökken, ugyanis olykor az intenzív szomjúságot agyunk összekeveri az éhségérzettel. A nagy melegben ezutóbbi pedig főként előfordulhat. Ráadásul a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás mellett a bőr visszanyeri fiatalos megjelenését, rugalmasságát, és élettel telivé válik, sőt a ráncok is halványodnak.

A szervezet energiaháztartása is megváltozik, pozitív irányba. Sokkalta energikusabbá, élettel telibbé válunk, ami annak köszönhető, hogy a sejtek nem szenvednek a kiszáradás legapróbb formájától sem, így maximális fokozatra kapcsolnak, ami a test minden pontján érezhetővé válik.

Végezetül a szívre is jótékony hatással van, mert a gátat szab a vér besűrűsödésének, optimalizálja a vérnyomást, ezáltal a szívinfarktus kialakulásának kockázatát is.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)