Jump to content

Átaludjuk a fél életünket, mégsem tudjuk, mi zajlik akkor a testünkben

2017. 07. 14. 09:05

Átlagosan egy hét során 55-50 órát töltünk az ágyban mély álomba szenderülve. Akárhogy is nézzük, az sok. Persze a szervezetnek is szüksége van a pihenésre, de vajon mi történik abban a 7-8 órában, amíg öntudatlanul nyomjuk az ágyat?

Azt már azért mindenki tudja, hogy az alvásnak négy szakasza van, amik 90-110 perces ciklussá állnak össze. Egy átlagos alvásidő alatt mintegy öt ciklus zajlik, és mindegyikek megvan a maga szerepe. Az első szakasz során az akaratlan izomrángások, és az a néha bekövetkező „zuhanás” érzet is ekkor zajlik. Ez a szakasz nagyjából 5-10 percig tart, és nagyon könnyű felébredni belőle. A második szakasz az alvásciklus fele és nagyjából 45 percen át tart. Ekkor a légzés lelassul, a testhőmérséklet csökken, a szívműködés is optimalizálódik valamint az idegrendszer is nyugodtabb fokozatba kapcsol. Még ebből az állapotból is viszonylag könnyen fel lehet ébredni, viszont ezt nagyon kusza gondolatok, nyugtalan felriadás jellemzi. A harmadik szakasz, közel 20 perces és ezt nevezzük a mélyalvás szakaszának. Lassult agyhullámok, elernyedt izmok, és szövetregenerálódás jellemzi, valamint a hormontermelődés is ekkor indul be. Ebben a szakaszban az alvajárás is előfordul, és kb. lehetetlenség hirtelen felkelteni a másikat. A negyedik szakasz, körülbelül 20 perces a ciklus utolsó, gyors szemmozgásokat előidéző szakasza. Ekkor az agyműködés gyorsul, és ez egyben az álmodás szakasza is.

Valójában mi zajlik közben?

Az általános tudnivalókon túl azonban van egy csomó izgalmas tény, amelyekről már kevesebbet tudunk. Agyunk például álomképek sokasága által rendezi és szelektálja a napi ingereket, arcokat, történéseket. A szükségesek a hosszú távú memóriába, mások a rövidtávúba, míg a szükségtelenek egyszerűen „eltűnnek”.

Az agyműködés és az emlékképződés mellett a kognitív funkciókat gátló dolgok is ekkor lökődnek ki, valamint a vese, a máj, a lép, és minden szervünk ekkor méregtelenít, és készül fel a reggeli műszakra. Az izomzat regenerációja, valamint a hormontermelés is az éjszaka közepén csúcsosodik ki.

Csak érdekességképp, ha egy átlagos felnőtt életritmusából indulunk ki, akkor egy hét során, ami 168 óra, 40-es töltünk munkával, 2 órát fürdéssel, legalább 8 órát evéssel, 18-as pedig szórakozással, tévézéssel, hobbitevékenységekkel. A legtöbbet pedig alvással töltjük ez kb. 55-60 óra egyéni alvásigénytől függően. Bár a macskáknak még mindig rosszabb, ők életük 60 százalékát töltik alvással.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)