Jump to content

Forró nap, hűsítő ételek: menü kánikula idejére

2017. 07. 10. 16:05

38 fokban senkinek nincs kedve, se türelme a konyhában görnyedni és szabadon engedni a tűzhely vagy sütő izzasztó hőjét. Enni viszont kell, ráadásul táplálót és finomat, de pánikra semmi ok, van három egyenként tíz perces laktató receptünk, amivel egy komplett 3 fogásos ebédet rittyenthetünk.

A forró nyári napokon még este is felér egy kínzással a főzés, épp ezért olyan recepteket hoztunk, amihez be sem kell kapcsolni a tűzhelyet. Leves, második és még desszert is kitelik összesen 30 percnyi főzésből. Mutatjuk is!

Dinnyeleves hidegen

Hozzávalók:

- 1 galia és 1 mézharmat dinnye (de, a sima görögdinnye is megteszi)
- 2,5 dl 30%-os tejszín
- 2 dl tej
- 2 ek. méz
- kevés só
Ha meg akarod bolondítani egy kicsit, akkor kevéske fehér rumot is tehetsz bele, valamint őrölt szerecsendiót is.

Elkészítése

Vágd félbe a dinnyéket, magozd ki és szedd ki a húsukat. Tedd tálba a gyümölcshúst és az alapanyagokat (leszámítva a rumot és a szerecsendiót), botmixerrel keverd össze, míg krémes állagú nem lesz.

Végezetül jöhet a szerecsendió és a rum. Majd mehet be a hűtőbe. Ha igazán stílusosan akarod tálalni, akkor szervírozd a levest a félbe vágott dinnyehéjakban.

A levest követően nem árt valami tartalmasabb, de könnyű étel a gyomornak. A zöldségcurry pont ideális választás: laktat, táplál, könnyen felszívódik.

Zöldségcurry

Hozzávalók:

- 1 padlizsán
- 2 db sárgarépa
- kevés zeller
- 2 dl kefir
- 1 cukkini
- 1 nagyobb kaliforniai paprika
- 1 evőkanál curry
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd új fokhagyma
- ízlés szerint só és bors

Elkészítése

Kezd a zöldségekkel: most meg és karikázd fel őket, majd egy serpenyőben vagy wokban pirítsd meg azokat, ropogósra. Miközben pirulnak mehet rá a curry, majd ha elérte a megfelelő állagot sózd és borsozd. Végezetül jöhet a fokhagymás kefires öntet, a zöldségek tetejére.

Hűsítő ribizlis joghurtfagylalt

A finom menü megkoronázásaképp a ribizlis fagyi a legjobb választás. Amire szükséged lesz:

- 50 dkg piros ribizli
- 2 dl joghurt vagy kefir
- 10 dkg cukor

Elkészítése

Alaposan mosd meg a ribizlit, szedd le a szárait majd egy lábasban forrald össze cukorral és vízzel. Egészen addig főzd, míg pépes állagú nem lesz, majd várd meg hogy kihűljön, aztán keverd össze a joghurttal és öntsd a kívánt formába. Ezután irány a mélyhűtő!

Jó étvágyat!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)