Jump to content

2 húsmentes laktató étel a forró napokra

2017. 06. 28. 09:05

Hús nélkül nem élet az élet, viszont annyira meleg van, hogy a sütő vagy főzőlap bekapcsolása és az olajban sütögetés teljesen őrült öltet. Finomat ennél, laktatót, de elkerülnéd a hosszú konyhai tartózkodást? Van 2 kiváló receptünk, ami még az anyagcserét is helyreállítja!

Ha egy napra feladjuk húsfogyasztó életmódunk, több hasznunk is származik belőle. Egyrészt testünk változatosabb tápanyagohoz jut a zöldségek, gyömölcsök fokozott bevitele által, másrészt a bolygónak is jót teszünk, mert csökkentjük a szén-dioxid kibocsátást. A szarvasmarhatartás ugyanis rengeteg gázzal köztük extrém magas metán és szén-dioxid kibocsátással jár. Ha egyetlen napig nem eszünk húst máris sokat tettünk a környezetért.

Szerencsére vannak olyan receptek és ételek, amelyek akár ha lé formájában is, de elegendő kalóriát és energiát adnak a szervezetnek, hogy kitartson a nap végéig. Lássuk, mely három finomság válthatja ki a forró napokon a húsfogyasztást, és a konyhában való megsülést.

Ananász Smoothie

Hozzávalók (2 adag):
- 200 g friss ananász
- 1 uborka
- 5 db zeller
- 10g acai bogyópor
- 80 ml kókuszvíz

Elkészítése

Vágjuk fel az ananászt, az uborkát és a zellert. Tegyük őket turmixba és turmixoljuk össze őket. A kész keveréket szitán folyassuk át, hogy a nagyobb darabokat kiszűrjük. Majd adjuk hozzá az acai bogyóport és a kókuszvizet. Alaposan keverjük el, és kész is!

Az ananász egyébként bromelint tartalmaz, ami egy olyan vegyületet, amely felgyorsítja az emésztési folyamatot, és segíti a szervezetben a tápanyagok gyorsabb felszívódását. Az uborka pedig ként és szilíciumot tartalmaz, amely fokozza a test zsírégetését, valamint megakadályozza a puffadást.

Vegyes zöldség Tabbouleh

Nem hallottál még a tabboulehről? A tabbouleh egy remek friss saláta, amiben megtalálható minden, ami miatt a mediterrán és közel-keleti konyhát szeretjük. Tápláló, jó ízű, és nem igényel hosszas elkészítést.

Hozzávalók (2 adag):

- 1 darab karfiol
- 1 darab brokkoli
- 3 darab retek
- 80 g napraforgó paradicsom
- 50 g vöröshagyma
- 30g fekete olívabogyó
- 20g petrezselyem
- 1 citrom leve
- 1 evőkanál humusz

 

Elkészítése

Vágjuk le a karfiol és a brokkoli szárait. Tegyük őket turmixba és keverjük addig, amíg kuszkusz állagú nem lesz. Szeleteljük fel a vöröshagymát, és adjuk hozzá a felét a keverékedhez, illetve a citromlé felét is.

Ezután mikrózzuk 45 másodpercig, majd hagyjuk a hűtőben állni egy órát. Közben szeleteljük fel az olajbogyókat.

Miután eltelt az egy óra, vegyük ki a keveréket a hűtőből és adjuk hozzá a citromlevet, a paradicsom és az olivabogyó felét. Alaposan keverjük össze.

Tegyük a keveréket egy tányérra és tetejére a hagymát, olajbogyót, paradicsomot és citromot szórjunk. Végezetül adjunk hozzá egy kis humuszt és kész!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com, flickr.com)