Jump to content

Kevés fizetés, magasabb hajlam a szívrohamra?

2017. 05. 24. 17:05

Röviden és tömören igen. A miértre viszont bonyolultabb a válasz. 

Recesszió, gazdasági válság, munkanélküliség. Mind-mind a pénzhiány közvetett szinonimái, amelyek nem csak gazdasági mutatókat teszik padlóra, hanem az embert is. Pontosabban a szívét.

„Ne vedd a szívedre!”

Gyakran halljuk ezt a kifejezést, ha valami mardossa a lelkünket. Nos, könnyű ezt mondani, mert legyen szó bármilyen stresszhelyzetről, az bizony igenis rámegy a szívünkre, akarva, akaratlanul. Ugyanis a stressz, a mindennapok nehézsége, ami a pénzhiányból, a nélkülözésből, az életszínvonal csökkenéséből is adódhat, kihat az egészségre.

A gazdasági változások és a régóta emlegetett válság kapcsán az Amerikai Pszichológiai Társaság folyamatos felméréseket végzett. Megfigyeléseikben, első sorban arra voltak kíváncsiak, hogy a gazdaságilag nehéz időszakok a nőket vagy a férfiakat viseli-e meg jobban.

A pénzszűkében lévő időszakok mindkét nemet megviselik, viszont a nőket sokkal jobban. A kutatásban résztvevő nők több mint 80 százaléka aggódik jobban a pénzügyileg nehéz időszakokban, mint férfiak, akiknél ez a szám 75 százalék. Az állandó, vagy fokozott stressz, nagyon megviseli a szervezetet, a felmérésben résztvevők saját magukon is megtapasztalták a kimerültség, ingerültség, álmatlanság, fáradtság tüneteit, sőt voltak, akik a szívrohamra utaló jeleket észleltek magukon. Ezutóbbi főként az ötvenes évei felé közeledő nőket jellemezte.

A megváltozott anyagi helyzet, tehát akkora terhet ró a nőkre, hogy komoly fizikai panaszokat produkálhat, és akár tényleges betegséggé válhat. Mégis az orvoshoz forduló nők gyakran találkoznak azzal, hogy az orvos stressznek, kimerültségnek titulálja a mellkasi fájdalmakat, míg a férfiak esetében azonnali kivizsgálásra küldik őket. Az orvosi félrediagnosztizálás, és évtizedes rossz beidegződés pedig sokszor növeli a veszélyt.

Megelőzés, és támogatás

A kutatásban résztvevő nők szorongásán és félelmein elmondásuk szerint a partner támogatása enyhítene, ahogy az is, ha azt tapasztalják, hogy a nehéz időszakban jól menedzselik a történéseket.

A kutatás még egy érdekességre rávilágított, mégpedig arra, hogy az aktuális gazdasági helyzet ismertetésével foglalkozó műsorokban használt kifejezések, másként hatnak a férfiakra és a nőkre. A férfiakra azok inkább ösztönzőleg hatnak, míg a nőket kétségbe ejti.

Az orvosok már kevésbé elvont fogalmakat jelöltek meg megoldásnak. Elsősorban arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a stresszoldás – legyen szó bármilyen stresszről – elsődleges fontosságú. És ez alól nem jelentenek kivételt a nyugdíjasok sem, hiszen a világot érintő problémák rájuk is hatnak. Nem szabad többé a stresszt menedzserbetegségként kezelni, hiszen a probléma ma már mindenkit, nemtől és kortól szinte teljesen függetlenül érint.

(Forrás: szeniormagazin.hu |Kép: pixabay.com)