Jump to content

A leghétköznapibb hiány, ami 72 óra alatt halálhoz vezet

2017. 05. 16. 17:05

Szervezetünk működésének alapszükséglete, mégis sokszor nem törekszünk eleget annak kielégítésére. Tartós megvonása, pedig hamar halált okoz. Mi lehet ez?

A szervezet közel háromnegyedét víz alkotja. A folyadékpótlás szükségessége így talán nem is tűnik olyan elcsépeltnek, elvégre testünk minden egyes sejtjének kiegyensúlyozott működéséhez, az anyagcsere folyamatok, és a vérnyomás normalizálásához folyadékra van szükségünk. Ez napi másfél-két litert jelent, mégis sokszor alig fogyasztunk naponta három pohárnál többet. De vajon, mennyit bír ki a szervet nélküle, mielőtt beadja a kulcsot?

Az éltető víz

Ha a mindenkori túlélőkönyvekre hagyatkozunk, akkor megdöbbentő felfedezésben lehet részünk: testünk csupán 3-4 napot bír ki folyadék nélkül, míg ételhíján akár 30-40-et! Nyilván a hétköznapokban nem vagyunk kitéve a kiszáradás veszélyének, de a dehidratáltság legapróbb felbukkanása is komolyan megviseli a szervezetet.

Testünk szinte azonnal vészjelzéseket küld, ha nem jut megfelelő mennyiségű folyadékhoz. Legfőbb tünetei: szomjúságérzetet, gyengeségérzet, fáradékonyság, a koncentrációs képesség csökkenése, a komolyabb dehidratáltság estén a szédülés, a szívdobogás és a szapora légzés sem ritka.

Az ideális mennyiség a test terheltségétől, az évszaktól, valamint az életkortól a testsúlytól és a táplálkozástól is függ. A sportolóknak, intenzív fizikai munkát végzőknek több folyadékra van szükségük, de a napi minimális mennyiség az íróasztal mögött görnyedők számára is 1,5-2-5 liter. Az intenzív használatnak kitett szervezet vízigénye, akár napi öt literre is felugorhat. Az oknélküli túlivást viszont ajánlott elkerülni, mert komolya problémákat okozhat.

Ásvány- vagy csapvíz?

Megosztó kérdés. Van, aki az palackozott vizekre esküszik, míg más egy forintot nem adna ki érte, amíg a csapból folyik a víz. Nos, egyik félnek sincs igaza. A csapvíz a tévhitekkel ellentétben nem egészségtelen, és a benne található klórmennyiség sem éri el az egészségre veszélyes mennyiséget. A vezetékes vízfogyasztás során nem esünk abba a hibába, hogy túlfogyasszuk a szükséges ásványi anyagokat, ellenben az igazolt ásvány- és magnéziumhiány esetén a palackozott víz ideálisabb választás. Az ásványvíz nemcsak folyadék, de összetételéből adódóan tápanyag-, azon belül ásványianyag-szükségletünket is fedezi bizonyos mértékben, viszont túlfogyasztása sem jó, ezért napi folyadékmennyiségünk fele-fele arányban tartalmazzon ásványvizet és csapvizet egyaránt.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)