Jump to content

Idill a lélekben, egyensúly a mindennapokban

2017. 02. 18. 17:05

Mi a harmónia kapuja? A taoizmus szerint az, hogy nem szabad erőlködni, görcsösen kapaszkodni az eltervezettekbe, csupán hagyni kell, hogy minden a maga idejébe megtörténjen.

A taoizmus ősi kínai vallás révén a természeti és önmagunkkal megélhető béke beteljesülésének tekinti a harmóniára állapotát. Tanításai közül a legfontosabb a wu-we-i, azaz a cselekvés a nem cselekvés által.

Utóbbi zagyvaságnak tűnhet, de a taoizmus az áramlás elfogadását, a passzív és fizikai úton nem tapasztalható magatartásforma elsajátítását tanítja, melynek lényege, hogy kerülni kell a dolgokba történő erőszakos beavatkozást, csupán hagyni kell, hogy minden a maga idejében megtörténjen. Mert megfog.

Ez a szemlélet közel sem hasonítható az előre elrendeltség elvével, mert a taoizmus számol a váratlannal, de azt hangsúlyozza, hogy az egy-egy életszakaszhoz kapcsolódó eseményeket nem szabad sem siettetni, sem kierőszakolni, mert úgy is bekövetkeznek. Csupán egy dologra kell figyelni, hogy ne kapaszkodjuk görcsösen valami fixnek hitt dologba, mert árra szemben úszni sokkal nehezebb, mint vele.

A taoizmus tanítása az igazi mesterek szerint szavak által nem lehetséges. A dolog megértéséhez rendelkezni kell némi intuitív beállítódással, és fogékonysággal. Az folyamat elősegítéséhez a wen-ta módszer szolgál, mely kérdés-felelek formában igyekszik hozzásegíteni a tanítványt az agya hátuljába száműzött intuitív készség felszínre hozásához.

 


További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)