Jump to content

Krumpli, egy kicsit máshogy

2016. 10. 25. 16:50

A burgonyát ezerféleképp el lehet készíteni: sülve, főve, püréként, és töltve. Utóbbihoz olyan receptet mutatunk, amit elkészítve nem is akar majd mást főzni!

Szinte minden nap fogyasztjuk, de keveset tudunk róla, pedig kevés jobb dolog történhet a szervezetünkkel, mint egy kiadós krumplis vacsora, ugyanis a burgonya bővelkedik a szükséges tápanyagokban.

Legfőbb tápanyagtartalma a keményítő. szénhidrát tartalma 20 gramm, tehát kevesebb, mint a száraztésztáé és a rizsé. A burgonya lassabban bomlik le és szívódik fel a szervezetben, ezért ideális cukorbetegek és fogyókúrázók részére is, de csak bizonyos mennyiségben. Fehérje tartalma 2,5 gramm, a tej vagy hús fehérjéivel egyenértékűnek tekinthető. Aminosav összetétele igen kedvező.

Jelentős C-vitamin forrás, ami jó hiszen ez egész évben rendelkezésünkre ál. A frissen szedett burgonyákban egyébként 100 grammonként 20-30 mg C-vitamin található, ami a téli tárolás során csupán 5-10 mg-ot veszít a tartalmából. Főzés közben a hőkezelésre érzékeny C-vitamin egy része elbomlik. Csökkenthető a veszteség, ha nem áztatjuk sokáig vízben.

Ugye, hogy megéri fogyasztani? Így készítse el a töltött burgonyát:

Hozzávalók

Burgonya, attól függően hány darabot készítene

-olaj

-kolbász

-sonka vagy bacon

-sajt vagy karamelizált hagyma

Elkészítése

Alaposan mossuk meg a burgonyákat, héjastul. Öntsük le egy kanál olajjal, ízlés szerint fűszerezzük és tegyük a sütőbe.

Egy óra elteltével vegyük ki, vágjuk ketté és töltsünk a közepébe kolbászt, sonkát, bacont, sajtot, hagymát, egyszóval amihez kedvet kapunk.

A megtöltés után tegyük vissza a sütőbe tíz percre, majd tejföllel vagy tartármártással tálaljuk.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

 

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: theozyapcon.com)