Jump to content

Egyre gyakoribbak a gyulladásos bélbetegségek

2017. 08. 19. 09:05

A bélbetegség civilizációs betegség, vagyis az egészségtelen életmód miatt egyre több embernél jelenik meg, és egyre korábban. Az orvosok hangsúlyozzák, hogy a korai felismerés és a gyógyszeres kezelés a megoldás ezekre.

Miheller Pál, a II. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi docense az M1 ma Reggel című műsorában elmondta: a bélbetegséggel küzdők 10-12 százaléka gyermek.

Nem tudni pontosan, mitől alakult ki ez a kór. Az biztos, hogy főleg a nyugat-európai civilizált, fejlett higiéniás körülményekkel rendelkező társadalmakban volt gyakoribb, és ahogy ezek az előnyös körülmények a délebbi és keleti országokban is gyakoribbá váltak, a betegség egyre gyakoribbá vált nálunk is – fogalmazott a szakember.

Ebből arra lehet következtetni – mutatott rá – , hogy az életmódunkkal, életkörülményünkkel kapcsolatos okai vannak a betegség megjelenésének.

Elmondta: a betegséget nem lehet megelőzni, de hasi panaszok, véres széklet, fogyás vagy láz esetén érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni.

A krónikus gyulladásos bélbetegségnek két típusát ismerjük, az egyik a Crohn-betegség, a másik pedig a fekélyes vastagbél-gyulladás, utóbbinak első tünetei közé tartozik a véres hasmenés. A Crohn-betegség alattomosabb betegség: visszatérő hasi fájdalmak jellemzik, és főleg a fiatal korcsoportban gyakori.

A betegség esetében bár van örökletesség hajlam, ám nem úgy örökölhető, mint a klasszikus betegségek – húzta alá a docent, kiemelve, hogy az esetek nagy részében gyógyszeres kezeléssel a betegség uralható, ám vannak olyan időszakok, hogy 2-3 évente a beteg ismét visszaesik.

A diéta, étkezés megváltoztatása mindenképpen fontos, és vannak bizonyos szabályok, melyeket érdemes betartani, például a gyorséttermi ételek, a durva rostok kerülése, és normális, vegyes táplálkozás. Az első lépés, hogy szakképzett dietetikushoz forduljunk – szögezte le a szakember.

Magyarországon a betegség körülbelül 40 ezer embert érint, döntő többségük 20-40 közötti életkorú fiatalember  - fűzte hozzá Miheller Pál.

(Forrás: biokalauz.hu;szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)