Jump to content

Bőrrák? Figyeld a tüneteit az ABCDE módszerrel!

2017. 07. 22. 17:05

A nyári időszakban sajnos még mindig sokan nem veszik komolyan az intelmeket, és a vásárra viszik a bőrüket. A bőr pedig nem felejt, és ha most nem is, évekkel később benyújtja a számlát az olykor halálos kimenetelű bőrrák képében. De tudod, melyek az első jelei?

A bőrápolás és a bőrvédelme nem csak nyáron lenne fontos. Ugyan a nyári időszakban a magas UV-sugárzás extra mód megterheli a bőrt, azért télen is oda kell rá figyelni, a rendszeres anyajegyfigyelésről nem is beszélve.

Azt hiszed nem lehet halálos?

Valamiért a bőrrákot sokan úgy kezelik, mintha nem is rák lenne, és nem lehetne halálos. Pedig de, nagyon is az. „A legveszélyesebb bőrdaganatfajta a melanoma malignum. Magyarországon évente mintegy 1500 ilyen esetet regisztrálnak, és a betegek 25 százaléka meghal a betegség következtében. Az 1960-as évektől folyamatosan évi 3-8 százalékos emelkedés figyelhető meg az egész világon a melanomás esetek számában, azonban míg régen a betegek 60 százaléka belehalt a betegségbe, ma már vannak olyan országok, ahol csak 10 százalékuk bizonyul gyógyíthatatlannak. Sok függ attól, hogy időben orvoshoz fordulnak-e az emberek, mert terápiával az áttétes esetekben már csak a beteg élete hosszabbítható meg, a teljes gyógyulás igen ritka. Az európai statisztikákban nagyjából középen szereplünk a melanoma malignum előfordulási gyakoriságát illetően - ez megfelel annak, hogy az átlagos bőrtípusunk is "közepesnek" számít. Az alkati tényezők a skandináv országok lakóit hajlamosítják leginkább a bőrdaganatok kialakulására, hiszen a világos bőr és haj, kék szem érzékenyebbé tesz a nap káros hatásaira”- olvasható a daganatok.hu-n.

A bőrrák legtöbb fajtája viszont gyógyítható, ezért létfontosságú, hogy időben felismerjük az arra utaló tüneteket. Az amerikai Skin Cancer Foundation erre egy mindenki által elvégezhető, és könnyen megjegyezhető módszert dolgozott ki: az ABCDE módszert.

ABCDE

Nem ártana a bőr havi egyszeri rendes átvizsgálása, pontosabban az anyajegyeké, hogy ha valami nem odavaló dolgot találunk, időben a végére tudjuk járni a dolognak. Erre jó az ABCDE módszer.

A – asymmetry, asszimetria – ez az első jel, ami arra utal, hogy baj van, mert a problémás anyajegyek a legtöbbször nem szimmetrikusak. Így deformált alakja már jelzésértékkel bír.

B – border, határ – hasonlóan a fentiekhez a betegnek tűnő anyajegy határvonalai is megváltoznak. Míg a normális anyajegyek szabályos, egyenletes hatással rendelkeznek, addig a melanómás kinövéseknek szabálytalan a határa.

C – color, szín – az egészséges anyajegyek túlnyomórészt egyszínűek, ellenben az elszineződött változatok (kék, fekete, barna stb.) gyanúra adnak okot.

D – diameter, átmérő – a méret is fontos. A melanómás anyajegyek 66 mm-nél nagyobb átmérőjűek.

E – evolving, vagyis fejlődés – az anyajegy változásának mértéke is fontos információ, tekintve hogy általában ne nagyon szoktak változni.

Ha gyanús anyajegyet találsz, fordulj orvoshoz!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com, wikimedia.org)