Jump to content

Az időskori hízás, többre utal, mint nem megfelelő étrendre

2017. 06. 20. 17:05

Nem mindegy, hogy hova hízunk! A felgyülemlő zsírsejtek egészségügyi állapotunk vészcsengői. Ha csak egy bizonyos területre mennek a plusz kilók, annak bizony érdemes utánajárni.

A zsírpárnák nem csak az esztétikus megjelenés ellen vétenek, hanem az egészséges is károsan befolyásolják. Persze nem néhány kiló esetén kell a legrosszabbra gondolni, de az elhízás okozta szív-és érrendszeri panaszok, mozgásszervi betegségek, még mindig túl gyakori számban fordulnak elő hazánkban.

Derék és csípő

Testünk és szervezetünk hogylétéről a testsúly és a plusz kilók elhelyezkedése árulkodik. A legegyszerűbben úgy tudunk utánajárni jelenlegi egészségügyi állapotunknak, ha a derék és csípő korfogatát megmérve, a kapott számokat elosszuk egymással.

Az érték a nők esetében 0.85 alatt a férfiaknál pedig 0,9 az ideális. De osztogatás nélkül is egyszerű képet kaphatunk, csupán a derék körfogatát kell megmérni. Ez a nőknél maximum 80 centiméter, míg a férfiaknál 90 centiméter lehet. E felett, azonnal harcba kell szállni a kilókkal.

Mit árul el a pluszkiló?

A hason felhalmozódó háj a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések és a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát növeli. A kidomborodó pocak az anyagcsere folyamat nem megfelelő mivoltáról árulkodik, valamint a mozgásszegény életmódról.

Az úgynevezett alma alak, amikor gyakorlatilag mindenhova hízik, az inzulinrezisztencia intő jele. Ez a fajta elhízás növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulását, mert kifejezetten nagy terhelést ró a szívre, illetve a nem megfelelő ételek bevitele az érfallerakódás megjelenését is előidézheti.

Megoldás?

A felesleges kilók leadása nem egyszerű, és semmiképp sem egyik pillanatról a másikra történik. A villámdiéták, a léböjtök és egyéb, éhezéses és ételcsoport megvonáson alapuló étrendek csak átmeneti hatást érnek el. Ugyan látványban változik a helyzet, mert a kilók eltűnnek, viszont a diétát követően, a hagyományos étkezésre visszatérve nagyon hamar visszaszedjük a legküzdött zsírréteget.

Az igazi megoldás az életmódváltásban rejlik, azaz nem csak időszakos egészséges ételek, és sport napirendbe iktatásával, hanem ezek rendszeres, mindennapi gyakorlásával. Tehát ha odafigyelünk arra, hogy mit és mennyit eszünk, ráadásul heti háromszor sportolunk, máris nagyon sokat tettünk testünkét, ami 3-4 hónap elteltével meg is fog látszódni.

Ami az étrendet illeti, a mediterrán falatok, tehát, halak, zsírszegény húsok, hidegen sajtolt növényi olajok, saláták helyre állítják a szervezet értékeit, és tartalékjait, így érdemes az étrend eme válfajával ismerkedni.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)