Jump to content

A legádázabb betegség: a fényérzékenység

2017. 03. 14. 08:30

A lehető legrosszabb betegségek egyike a maga „egyszerűségével”, elvégre a tavaszi napfénynél kevés csalogatóbb és csodásabb adódik a borongós tél után, amit a fényérzékenyek nem tudnak önfeledten élvezni, sőt. Nekik csak a sötét szoba, a vastag sötétítőfüggöny, és a napszemüveg marad?

Az emberi test a maga különleges működésével, épp annyira megdöbbentő betegségeket tud produkálni, mint csodákat. A laktóizintolerancia, és gluténérzékenység csak egy a sok érzékenység utótagra végződő kórkép között.

Az a fránya Nap

A fényérzékenységet általában a bőrön jelentkező kiütésekkel, viszketéssel, vörös foltokkal társítják, holott annak van külön a szemre gyakorolt hatása is, elvégre a Nap káros sugarai nem csak a bőrön, hanem a szembe is okozhatnak elváltozásokat.

A tavasz első sugaraival a fényre érzékeny szemek azonnal napszemüvegért kiáltanak. Noha nem népbetegségről van szó, azért jócskán érintettek benne, és főként a kékszeműek. A jelenség felismerése nem egyszerű, mert sokan elbagatellizálják, és szemük fáradtságát, kivörösödését, csak a hosszú munkanapra, vagy a fáradtságra fogják. Pedig néha nem csak az áll a háttérben.

A fényérzékeny szem tünetei

A tavasz első napsugaraival a fényérzékeny szem gyakran viszket, ég, kivörösödik, sőt könnyezhet is. Ha utóbbi állandóan fennáll, ha élesebb fényben úszó helyen vagyunk, kezdhetünk gyanakodni, illetve akkor is, ha szúr.

Ez utóbbiak mellett a szemek ólmos fáradtságérzete, és az alig észrevehető, de mégis észlelhető látászavar is jelzésértékű.

Noha a tavasz az allergiaszezont is magával hozza, ha szemünk extramódon érzékenyen reagál a napfényes időszakokra, akkor érdemes felkeresni az szemészetet, és kikérni a szakorvos véleményét, ugyanis minél tovább húzzuk-halasszuk a dolgot, a napsugarak káros alkotóelemei, tartós problémákat okozhatnak szemeinkben.

Fényérzékenyszemmel szabadon?

A fényérzékenység szerencsére nem kényszeríti az ember a zárt ajtók, és a sötét függönyök mögé. Miután kiderült, hogy szemeink az általánosnál érzékenyebbek a fényre, néhány lépéssel tehetünk védelmükért, és „gyógyulásukért.”

Első lépésként, ne dörzsölgessük, ha a szúró fájdalmat, vagy könnyezést tapasztalunk, mert azzal csak inkább ártunk mintsem segítünk, hiszen szemeink begyulladhatnak. Ha hűsíteni, nyugtatni szeretnénk fájó szemeinket, vásárolhatunk kifejezetten erre a célra kifejlesztett szemcseppet, illetve az utcára lépés előtt felszerelkezünk egy masszív UV szűrős napszemüveggel. Nyáron pedig aranyszabály:

délelőtt 11 és délután 3 óra között ne nagyon mászkáljunk a napfényben úszó utcánkon, mert a káros UV sugarak, akkor a legerősebbek.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com, rd.com)