Jump to content

Változókor, vagy változókór?

2015. 03. 30. 06:00

Te foglalkozol a menopauzával és a hormonváltozás okozta tünetegyüttessel? A menopauza a 48-58 év közötti nők körében igen gyakori.

Az orvosok mindenekelőtt azt ajánlják, hogy változókorban mindenképp menjenek el a hölgyek szűrővizsgálatokra, illetve forduljanak orvoshoz.

A menopauza a nemi hormonrendszer (a progeszteron és az ösztrogén szint) változásával, és a menstruáció jelentkezésének ritkulásával, majd elmaradásával jár, mely időszak számos kellemetlen tünetet hordoz magában. Az érintett hölgyeket hőhullámok, izzadás, álmatlanság, fokozott bőr és nemi szervi szárazság, hízékonyság kísérti, és keseríti el. Jellemzőek a hangulatváltozások, a sírósság, és túlzott érzékenység napirenden előfordul, de depresszió is jelentkezhet. A nemi étvágy vagy megnövekszik, vagy lecsökken, de gyakori az inkontinencia is.

A menopauza során súlyos betegségek is felléphetnek a szervezetben beállt változások következtében: az ösztrogénszint csökkenésével megnövekedhet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, valamint a csontritkulás is igen gyakori.

Elmondható, hogy a menopauza tüneteivel hazánkban kevesen fordulnak a háziorvoshoz vagy nőgyógyászhoz. Pedig érdemes elvégeztetni különböző szűrővizsgálatokat, vérvizsgálatot, mammográfiát is. Jó hír, hogy egyes tünetek különböző módszerekkel (receptre felírt gyógyszerekkel, vagy vény nélkül kiváltható készítményekkel) enyhíthetőek.

A kellemetlen tünetek egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással is csökkenthetőek. Hőhullámokra és izzadásra kiváló az ártéri japán keserűfű kivonata. A nemi szervek szárazságára alkalmasak egyes külső ápolószerek. Alvásproblémáid vannak? Kerüld a nehéz ételeket, biztosíts nyugodt alvási környezetet!

(Forrás: Magyar Menopauza Társaság, Fotó:www.myessentials.ca, imgarcade.com)